Kävelykeppi on tyylikäs kävelyapu
Liikkumiskyvyn heikkeneminen voi johtua monista eri syistä. Kaatumisriski pienenee huomattavasti arjen apuvälineillä, joista kävelykeppi on klassinen ja perinteikäs esimerkki yksinkertaisesta arkea helpottavasta kävelyavusta. Kävelykeppi on helppo liikkumisen apuväline, joka tuo turvaa heikentyneeseen tasapainoon.
Kävelykepillä on vahvat perinteet herrasmiesten asusteena. Agatha Christien teoksissa esiintyvä belgialaisetsivä Hercule Poirot on varmasti yksi tunnetuimpia kävelykepin osaksi tyyliään ottaneita sankareita maailmalta. Suomen tunnetuin kävelykeppiä mielellään käyttänyt herrasmies on epäilemättä Jean Sibelius. Hänet oli tapana tavata miesten pukuun, leveälieriseen hattuun ja kävelykeppiin sonnustautuneena. Kävelykeppiä voikin kutsua historiaan vedoten jopa tyylikkäänä arjen liikkumisen apuvälineenä!
Kävelykeppi tuo tukea ja turvaa liikkumiseen, kun kepin varaan voi laskea osan vartalon painosta. Kävelykeppejä on erilaisia ja tärkeintä on, että kävelykeppi on turvallinen ja laadukkaasti valmistettu tuote. Suomessa Rauman tehtaalla valmistettavat Tukimetin kävelykepit ovat laadukasta suomalaista kädenjälkeä.
Kyynärsauva auttaa liikkeelle tapaturman tai operaation jälkeen
Siinä missä kävelykeppi on usein päivittäisessä käytössä, kyynärsauvaa käytetään enemmän tilapäiseen tarpeeseen. Kyynärsauvojen käyttö on yleistä erityisesti alaraajojen vammautumisen tai loukkaantumisen yhteydessä. Kyynärsauvat auttavat liikkeelle revähtäneen nilkan, lonkkaleikkauksen ja alaraajan murtuman yhteydessä. Leikkausten jälkeen ja vakavammissa jalan vammoissa käytetään usein kahta kyynärsauvaa.
Tulisiko sitten hankkia kainalosauvat vai kyynärsauvat? Mitä eroa niillä oikein on? Kyynärsauvat ovat korvanneet pitkälti kainalosauvat paremman ergonomian takia. Kyynärsauvoilla vartalon asento pysyy parempana ja kävely on toiminnallisempaa kuin kainalosauvoilla. Kyynärsauvat eivät rasita olkaniveliä niin kuin kainalosauvat.
Kyynärsauva tuo tarvittavaa tukea kävelyyn ja antaa loukkaantumisen seurauksena vahingoittuneelle alaraajalle tarvittavaa lepoa. Jos vamma on pysyvä ja kyynärsauva jää osaksi arkea, kannattaa välttää rasittamasta olkapäitä varmistamalla oikeaoppinen kyynärsauvojen käyttö. Jos yläraajojen lihasten toimintakyky on heikentynyttä, voi kyynärsauvojen käyttö olla haastavaa. Tälläisissa tapauksissa kannattaa hankkia kyynärsauvojen sijaan rollaattori tai rollaattorin ja pyörätuolin yhdistelmän monitoimirollaattori.
Kyynärsauvakävelyn tekniikat
Käveleminen kyynärsauvojen avustuksella tulisi olla vaivatonta. Luonnollinen asento on pitää kyynärnivelet hieman koukussa, hartioiden linja normaalilla tasolla ja vartalo suorana.
Ennen ensimmäisiä kävelyharjoituksia kyynärsauvoilla, kannattaa säätää kyynärsauva tai kyynärsauvat käyttäjälle sopivalle korkeudelle. Kyynärsauvan runko on normaalisti alumiininen, jossa on 2,5 cm välein reikiä korkeudensäätöä varten. Korkeudensäätö tehdään lukitusklipsin avulla.
Kävelytekniikoista yleisimmät ovat kolmipistekävely, vuorotahtikävely ja yhden sauvan avustuksella käveleminen. Kolmipistekävelyssä tukea tarvitseva jalka sekä kyynärsauvat kulkevat aina samaan tahtiin. Kolmipistekävelyn tekniikassa sauvat siirretään ensin kävelijän etupuolelle noin puolen metrin päähän, jonka jälkeen vammautunut jalka siirretään kyynärsauvojen väliin. Tämän jälkeen kyynärsauvoihin nojaten kävelijä siirtää terveen jalkansa joko vammautuneen jalan viereen keppien väliin tai ottaa selvästi askeleen keppien ja toisen jalan muodostaman linjan yli. Samalla tyylillä on helpointa mennä portaita alas ja ylös siten, että terve jalka on ylemmällä portaalla.
Vuorotahtikävely on suositeltavaa, jos alavartalon hallinta on heikkoa. Vuorotahtikävely muistuttaa normaalia kävelyä erona, että kävely on avustettua kyynärsauvoilla. Kyynärsauva siirretään ensimmäisenä, jota seuraa vastakkaisen jalan siirtäminen eteenpäin. Tämän jälkeen toinen pari siirtyy eteen.
Yhden sauvan avustuksella käveleminen onnistuu pitämällä kyynärsauva terveen jalan puolella.
Nauti ulkoilusta myös talvella – hanki kyynärsauva tai kävelykeppi jääpiikillä
Tilapäisen tai pysyvän kävelytuen tarpeessa tärkeintä on varmistaa turvallinen ja miellyttävä liikkuminen. Kyynärsauvaan kiinnitettävät heijastin, hiljennyskiristin, pehmeä kädensija ja kyynärsauva tai kävelykeppi jääpiikillä lisäävät käyttömukavuutta ja turvallisuuden tunnetta.
Kyynärsauvoja on monenlaisia, etenkin kahvoissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja kädensijat ovat valmistettu erilaisista materiaaleista. Kyynärsauvat, joiden kädensijat on valmistettu polypropeenia sisältävästä materiaalista ovat pehmeitä ja kädensijasta saa tukevan otteen.
Kyynärsauvaa hankkiessa kannattaa varmistaa, että käsikahvasta löytyy heijastin. Korkeussäädöstä johtuen kyynärsauvat tuppaavat kolisemaan käytössä, joten kannattaa valita kyynärsauva hiljennyskiristimellä. Hiljennyskiristin estää myös korkeudensäätöreiän kulumisen.
Aikuisille suunnatussa perussauvassa on kumitulppa, joka luo pehmeyttä ja pitoa kävelyyn. Huolehdithan, että kumitulpat ovat ehjät ja puhtaat – ne kannattaakin puhdistaa säännöllisin väliajoin.
Kyynärsauvan tai kävelykepin kumitulpppan kannattaa talvisin kiinnittää jääpiikki. Jääpiikki on välttämätön liukastumisen ehkäisemiseksi talviaikaan ulkona kyynärsauvoja käyttävälle henkilölle.
Kävelykeppi lahjaksi? Osta kyynärsauvat ja kävelykepit helposti netistä
On tärkeää tietää, mistä saa kyynärsauvat tarvittaessa nopeasti ja vaivattomasti. Tukimetin verkkokaupasta löydät kävelykepit ja kyynärsauvat lapsille ja aikuisille. Lasten kyynärsauvat ovat aikuisten kyynärsauvoja kevyempiä ja usein värikkäämpiä, mutta muuten hyvin samankaltaisia kuin aikuistenkin.
Miltä kuulostaa kävelykeppi lahjaksi isänpäivänä kävelyapua tarvitsevalle isoisälle? Kävelykeppi on myös loistava lahjaidea. Suosittelemme tutustumaan myös suihku-ja kylpyvälineisiin ja luistelutukiin, jotka sopivat niin lapsen kuin aikuisen tueksi jäälle. Luistelutuki on myös oivallinen lahja kävelytukea tarvitsevalle.
Tartu toimeen ja osta kyynärsauvat tai kävelykeppi kätevästi Tukimetin verkkokaupasta!